Horčíkom proti stresu
Stres nám spôsobuje mnohé problémy a so stresom sa potýka čoraz viacej ľudí. Pri tom poznáme viac typov metód na liečbu stresu.
Jedna možnou variáciou je aj liečba Horčíkom.
V predajniach kúpime rôzne variácie Horčíka ktoré obsahujú viacej alebo menej elementárneho Horčíka v organickej a neorganickej forme. Problém je vtom, že na obálke produktu nevyznačia vstrebateľnosť v percentách, ale len obsah viazaného Horčíka v zlúčenine a v miligramoch.
Predajcovia takto zavádzajú, že zamlčujú vstrebateľnosť horčíka a naivný kupujúci si myslí, že množstvo čo je vyznačené na obale sa vstrebáva v tele v plnom rozsahu. Ale to je žiaľ veľký omyl kupujúcich.
Vstrebateľnosť ovplyvňuje viacero faktorov, ako je aj veľké množstvo mastných kyselín, ale aj oleje a tiež masť a maslá tiež hojne blokujú vstrebateľnosť horčíka v tele.
Pretože my ľudia konzumujeme prevažne bielkovinovú stravu, potrebujeme veľa horčíka na enzymatické procesy, ale na druhej strane to paradoxne blokuje vstrebávanie horčíka.
Fosfátové zlúčeniny, ako napr. kyselina fosforečná, ktorú veľmi bohato nájdeme aj v coca cole a viacerých bublinkových nápojoch, viažu horčík v črevách a nedovolia sa mu vstrebávať do krvi.
Tiež je viac druhov konzervantov v jedle, ako napr. kyselina –benzoeová ktorá tiež blokuje vstrebateľnosť horčíka v tele.
Takže, čím viac vápnika obsahuje naše jedlo, tým menej sa horčík vstrebáva a potrebujeme aspoň 3-4 hodiny času medzi jedlom bohatého na vápnika a jedlom bohatého na horčík.
Kedysi nás mylne učili, že vápnik sa strebáva len s horčíkom alebo opačne v pomere 2 ku 1.
Dokonca jestvuje aj istá kyselina – folínová, ktorá brzdi vstrebateľnosť. Túto látku často nájdeme v zeleninách, ako je špenát. Ďalej napríklad v sťavely je zase kyselina – oxálová a aj tá blokuje vstrebateľnosť.
V nie poslednom rade môžeme si pripomenúť aj alkohol a sladkosti, ktoré taktiež intenzívne blokujú alebo aj vylučujú horčík z tela.
Okrem vápnika teda aj iné minerálie blokujú vstrebateľnosť horčíka v našom tele. Spomeniem napríklad: železo, zinok, mangán, fosfor.
Práve pre toto nie je jedno akú zlúčeninu horčíka aplikujeme do nášho tela.
A teda podľa toho by sme si aj mali kupovať prípravky lebo s jedlom dostaneme do organizmu len asi jednu desatinu horčíka.
Teda takto dodáme nášmu telu jedlom horčík, ak si práve nedoprajeme nejakú špeciálnu diétu.
Paradoxne aj v tomto prípade je pravda, že nie najdrahší prípravok je najlepší. Najkvalitnejšie sa vstrebáva horčík chelátovej forme horčíka, teda viazaný na aminokyseliny. Žiaľ na Slovensku taký nekúpime, môžeme si však objednať zo zahraničia.
Teda vieme, že horčík sa v organickej forme veľmi dobre vstrebáva preto kupujte také formy horčíka, ak je to možné.
Vstrebateľnosť niektorých zlúčenín – oxid – horečnatý obsahuje v 100mg tabletke max.60mg horčíka, ale vstrebá sa len 4% horčíka.
Chelátová forma horčíka obsahuje „len“ 20mg na 100mg v tabletkovej forme, ale vstrebateľnosť je až 100%.
Uhličitan horečnatý obsahuje 25mg elementárneho horčíka, vstrebateľnosť 8mg.
Citrát -horečnatý obs.16mg el. horčíka, ale vstrebateľnosť je až 90%.
Laktátová forma horčíka obsahuje 12mg horčíka a vstrebáva sa z neho 99%. Chlorid horečnatý obsahuje 12% horčíka na 100mg zlúčenín a veľmi rýchlo sa vstrebáva až 100% a to aj cez kožu, nie len znútra.
Glukonát horečnatý obsahuje 5-6mg čistého horčíka tiež sa veľmi dobre vstrebáva.
Magnézium -orotát obsahuje len 6mg horčíka, ale perfektne sa vstrebáva.
Maleát horečnatý s obsahom 11mg horčíka má dobru vstrebateľnosť.
Sýran horečnatý alebo Epson soľ je veľmi efektívna pri zápche, ale pozor na predávkovanie.
Čo sa neodporúča je horčík gutamát a asparát to sú zložky nebezpečného Aspartámu a pôsobia neurotoxicky.
Vzhľadom na to, že človek potrebuje denne asi300-400mg horčíka v elementárnej forme, nie je to jednoduchý proces, dostať do tela toľko horčíka v bezpečnej forme.
V nie poslednom rade všetko závisí aj od veku, pohlavia, váhy, stresu.
Dlhodobý stres spôsobí uvoľnenie hormónu kortizol z nadobličiek, ktorý môže pôsobiť časom tieto formy problémov a chorôb:
Obezitu, osteoporózu, migrénu, cukrovku, srdcovo-cievné problémy, depresiu, addisonovu chorobu, cushing-sindróm.
Ďalej sa vyčerpáva aj prenatálna životná energia a tak si ukracujeme dĺžku nášho života.
Tags: bylinkár, horčík, liečiteľ, liečiťeľstvo, Prírodná medicína
Jeden komentár
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.