Význam :
Efektívnejšia vstrebateľnosť vitamínu C v ľudskom tele, ktorý je potrebný na reguláciu metabolizmu aminokyselín, udržiavanie pevnosti cievnych stien (najmä kapilár) a tkanivové dýchanie. Podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek, podporuje rast a odstraňuje voľné radikály. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje spomaleným rastom, kazením zubov, narušením stavby kostí, deformitami kĺbov, nedostatočnou odolnosťou proti infekciám, únavou, žalúdočnými problémami, lámavými kapilárami a zníženou tvorbou mlieka. Extrémna hypovitaminóza spôsobuje chorobu skorbut, ktorá sa prejavuje anémiou, krvácavosťou, opuchom kĺbov a ďasien, stratou zubov, krehkosťou kostí, sterilitou, častými infekciami, atrofiou svalov a žalúdočnými vredmi. Neboli dokázané žiadne nežiadúce symptómy a to i pri veľkých denných (niekoľkogramových) dávkach vitamínu C. Vysoké dávky vitamínu C zlepšujú relaxáciu artérií (vazodilatáciu), čo je prínosom pre pacientov so srdcovo-cievnými ochoreniami a „koronárnymi rizikovými faktormi“, ako sú cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi a vysoká hladina homocysteínu. Ischemická choroba srdca je tým zriedkavejšia, čím vyššia je hladina vitamínu C. Vitamín C znižuje vysoký krvný tlak. Jeho zdrojom sú ovocie, najmä citrusy a zelenina.
Podstata:
Lipozomy sú mikroskopické častice dopravujúce účinné látky do tkaniva. Vznikajú napr. pôsobením ultrazvuku na vodnú suspenziu lipidov (lecitín). V prípade lipozomatického vitamínu C je cieľom ho udržať v tele a zamedziť jeho vylúčeniu tráviacím systémom bez využitia. Bunečné membrány sú tvorené z fosfolipidov rovnako ako aj lipozomy a tým sú cez túto membránu ľahko prepúštané a tak sa vitamin C uvoľní na správnom mieste. Vďaka tomu je možné perorálnym spôsobom prijímať a telom využiť vyššie dávky vitamínu C porovnateľné s intravenóznym podávaním.
Ingrediencie :
- sójový granulovaný lecithin (nie GMO pôvodu)
- vitamín C v prášku (ideálne s prímesou organického pôvodu – plod šípky, kvet ibišteku)
- odstáta čistá voda objem 0,75 dl
Zariadenie :
- kuchynský mixer
- ultrazvuková čistička
Postup :
- do 2,5 dl vody pridáme 3 polievkové lyžice prášku vitamin C a pomocou mixéru miešame 1 minútu
- do 5,0 dl vody pridáme 6 polievkových lyžíc lecitínu a pomocou mixéru miešame 1 minútu
- obsah oboch nádob nalejeme do ultrazvukovej čističky kvôli homogenizácií zmesi a necháme vibrovať 8 minút (nie dlhšie, hrozí prehriatie). Doporučuje sa takto zmes homogenizovať v niekoľkých cykloch s celkovým časom aspoň 30 minút pričom teplota zmesi nesmie presiahnúť 32 °C.
- užívať podľa dávkovania uvedeného nižšie; odporúča sa užívať po jedle (nie na lačno)
- uskladniť v chlade v uzavretej sklenenej nádobe po dobu 3 – 7 dní
Dávkovanie :
- preventívne užívanie : 3 krát denne po 1 polievkovej lyžici
- začínajúce príznaky ochorenia : každé 2 hodiny po 1 polievkovej lyžici
- intenzívna liečba : každých 6 minút po 1 polievkovej lyžici
Záverom :
Takto zhotovený preparát je považovaný za výživový doplnok a v žiadnom prípade nenahradzuje pestrú stravu či medicínsku liečbu. Je ho možné užívať občasne ale aj dlhodobo bez vedľajších účinkov za predpokladu, že nie ste alergický na sóju. Pri vyšších dávkach sa môže vyskytnúť redšia stolica. Jeho použitie je na vlastnú zodpovednosť. Dúfame, že Vás neodradí pracnosť uvedeného postupu a prajeme Vám aby sa účinky Vami pripraveného lipozomatického vitamínu C dostavili čo najskôr. Ako sa vraví “najlepšie veci sú (skoro) zadarmo” ale nie bezpracne. Chuť tohoto preparátu nieje lákavá no neodporúča sa prisladzovať akýmkoľvek spôsobom. Želáme Vám veľa zdravia!
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.